Raskausajan ruokapäiväkirja

Kävin maanantaina (silloin oli rv 16+3) taas avoimessa neuvolassa kuuntelemassa sikiön sydänääniä, kun viime neuvolakäynnistä oli jo pari viikkoa. Oli mukavaa kuulla sikiön sydänäänet (syke 145) ja varmistua siitä, että kaikki oli kunnossa. Kävin myös neuvolan puntarilla ennen vastaanottoa. Ajattelin, että painoa olisi tullut nyt jo reippaasti lisää, kun olen mielestäni syönyt viime aikoina valtavia annoksia. Esimerkiksi Tukholmassa söin todella paljon. Yövyimme hotellissa ja söin siellä joka aamu runsaan aamiaisen, jonka lisäksi söimme joka päivä isot lounaat ravintolassa ja iltaisin vielä pitsaa. Etenkin nuo aamupalani olivat todella suuria. Eräänäkin aamuna söin 6 leivän viipaletta juustolla! Yllättyinkin vähän, kun neuvolassa painoni oli pudonnut 300g viime kerrasta. Tähän mennessä minulle on tullut raskauden aikana 1,7 kg lisää painoa. Kerroin neuvolan tädille, että painoni oli pudonnut viime kertaisesta, mutta hän oli sitä mieltä, että tämä ei ole huolestuttavaa. Kuulemma alkuraskaudessa paino voi joskus vähän pudotakin, jos odottavalla äidillä on pahoinvointia. Hänen mukaansa sikiö myös "ottaa omansa", eli ehkä se syömäni ruokamäärä on mennyt suoraan sikiön energiankulutukseen. Mietin myös jälkikäteen, että voisiko vaatteet vaikuttaa merkittävästi tuohon painoon. Aikaisemmilla punnituskerroilla minulla on ollut jalassa adidaksen lenkkarit ja farkut, nyt minulla oli kesäisesti ballerinat jalassa ja hame päällä eli paljon kevyemmät vaatteet.

Ajattelinkin nyt vähän dokumentoida ylös syömiäni ruokia. Eli tässä ruokapäiväkirjani keskiviikolta:

7.00 Aamiainen:  kaurapuuroa banaanilla ja maapähkinävoilla. Iso kupillinen teetä maidolla.
9.30. Välipala: iso lasillinen Juustoportin sokeroimatonta mangojugurttia.
12.00 Lounas: lautasellinen itsetehtyä jauhelihamakaronilaatikkoa.
15.00 Välipala: voileipä, jossa grillatua kanaa. Jälkiruuaksi lautasellinen mansikoita ja vadelmia kermalla ja maidolla.
19.00 Illallinen: grillattua kanaa, uusia perunoita, kukkakaalia ja salaattia.

Katsotaan sitten, miten paino kehittyy ensi viikolle, jolloin minulla on lääkäriaika. Sovimme, että käyn silloinkin punnituksessa. Minulla on kyllä valtava ruokahalu ja syön mielestäni koko ajan! Viikonlopuksi lähdemme ystävien kanssa mökille ja odotan jo kaikkia herkullisia kesäruokia, joita on luvassa. Yritin muuten laittaa valokuvatkin noista syömistäni ruuista, mutta en saanut kännykkääni yhdistettyä tietokoneeseen. Laitan ne sitten myöhemmin.



Kommentit

  1. Seurasitko painoasi ihan plussaamisesta alkaen? Tätä lukiessa tajusin, että en ole vielä kertaakaan raskauden aikana käynyt puntarilla.
    Mulla on kanssa sellainen tunne, että syön koko ajan. Se pitää jotenkin sen vähäisenkin jäljellä olevan pahoinvoinnin poissa. Mutta toisaalta taas syömäni annokset ja asiat ovat niin pieniä kerrallaan, että en usko syöpöttelyn näillä määrin vielä nostavan painoa. Sinunkin ruokavalio ainakin tuon esimerkki-päivän osilta kuulostaa perus terveelliseltä, joten en usko tuollaisilla määrillä painon vielä nousevan ihan kauheasti. Pahin on varmasti jos alkaa ihan hirveästi herkuttelemaan ja napsimaan epäterveellisiä snäkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En seuraa muuten painoani (meillä ei ole kotona puntaria), mutta viime joulukuussa kävin lääkärillä, jossa painoni punnittiin. Kun neuvolassa kysyttiin painoani ennen raskautta, niin annoin suurinpiirteen sen lukeman, mikä se oli ollut joulukuussa. Luulisin, että seuraavan kerran kun menet neuvolaan, niin siellä sinut punnitaan (onko sinun asuinmaassa muuten neuvolajärjestelmä?).

      Joo, olen yrittänyt välttää niitä kaikkein epätervellisimpiä snackeja. Raskauden alkuvaiheessa saattoi tehdä mieli sipsejä, mutta onneksi mieheni puhui minulle järkeä, että sipsit eivät ole hyvä idea välipalaksi:D Mutta noita välipaloja on tosi hankala keksiä!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raskausajan ruokavalio ja ravintolassa käynti

Rv 14+3

Vauvakirja ja muita hankintoja vauvalle