Raskausajan ruokavalio ja ravintolassa käynti

Kävimme tänään mieheni kanssa eräässä ihan hyvässä fine dining-ravintolassa lounaalla. Olimme saaneet sinne joululahjaksi lahjakortin, joka piti käyttää nyt. Minusta ravintoloissa syöminen on nyt raskausaikana vähän vaivalloista, kun pitää kysellä niin tarkasti kaikkien annosten sisällöt. Olen luonteeltani aika huolellinen ihminen, joten pyrin noudattamaan noita raskausajan suosituksia todella tarkasti (ehkä vähän turhankin tarkasti). Mutta minua on jäänyt muutaman kerran harmittamaan, kun olen tilannut ravintolassa annoksen varmistamatta sen soveltuvuutta raskaana olevalle. Niin olen oppinut, että parempi kysyä kuin katua.

Kerroin tarjoilijalle, että minulla on raskausajan ruokavalio, joten kalan ja lihan pitäisi olla kypsiä. Tarjoilija oli ihan hyvin kartalla raskausajan ruokavaliorajoituksista, sillä hän kysyi, että haluanko annokset myös ilman inkivääriä.

Tilasin siis alkuruuaksi kanavarrasta satay-kastikkeella ja pääruuaksi lohta chili-kastikkeella. Mieheni tilasi pääruuaksi karamellipossua. Varmistin vielä tarjoilijalta, että karamellipossukin on täysin kypsää (no possu nyt kai aina tehdään kypsäksi), sillä tuossa ravintolassa on ideana, että annokset jaetaan.

Jälkiruuaksi oli kaksi vaihtoehtoa. Hedelmiä litsi-sorbetilla ja banaani-puddinkia sticky-rice-jäätelöllä. En halunnut ottaa sitä ensimmäistä vaihtoa, sillä luin juuri viime viikolla Helsingin Sanomista kuinka Intiassa oli kuollut useita lapsia syötyään litsiä. Tuo uutinen jäi mieleeni, kun ihmettelin, että miten ihmeessä litsi voi olla tappava? No ehkä kyseessä oli jokin litsi-säilyke, jossa oli alkanut kasvaa myrkkyä. Pitääkin kaivaa se uutinen uudestaan ja tarkistaa. Eli pyysin tämän takia sen toisen vaihtoehdon (banaani-puddinki). Tarjoilija otti tilauksen vastaan, mutta palasi hetken kuluttua pahoittelemaan, että oli keskustellut keittiössä ja kokki oli kertonut, siinä puddinkissa on viskiä. Tarjoilija kysyi, onko tämä ongelma minulle (olihan se), joten yhdessä päädyimme siihen, että tarjoilija pyysi kokkia korvaamaan tuon puddinkin jollain muulla komponentilla (mikä osoittautui suolakaramelliksi). Sanoin vielä tarjoilijalle, että litsistä en tykkää, joten sitä ei saa laittaa annokseen:) Mutta annos, jonka sain oli herkullinen, ja oli mukavaa, että tarjoilija oli niin hyvin perillä asioista. Kävimme nimittäin muutama viikko sitten eräässä toisessa ravintolassa syömässä ja siellä tarjoilija meinasi tuoda minulle korvasienikeittoa ruuaksi, vaikka olin kertonut hänelle raskausajanruokavaliostani. Eli täytyy olla kuitenkin vähän tarkkana, kun käy ravintoloissa syömässä...

Lounaan jälkeen menimme vielä kahvilaan ja tilasin itselleni cappucinon. En juo nykyään joka päivä kahvia, kun jotenkin kahvi ei enää maistu kotona. Hassua, kun olen ollut niin kova kahvin juoja ennen. Cappucino kuitenkin maistuu vielä, mutta en uskalla juoda kuin yhden kupin päivässä (thl:n rajoituksen mukaan saa juoda desin espressoa päivässä).

Mukavaa, että ruoka on taas alkanut maistumaan. Ehkä pääsen kohta kasvattamaan massaa, kun paino ei ollut oikein noussut ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana (no 2 kg) :) Mutta nyt tokalla kolmanneksella painoa pitäisi tulla kai jo enemmän, kun sikiö kasvaa entisestään. Onpa jännää sitten, kun raskausmaha alkaa kasvaa.


Kommentit

  1. Aina kyllä vähän mietityttää ravintolassa syöminen. Itse oon myös aika tarkka ruokavaliosuosituksista lähinnä listerian ja toksoplasmoosin osalta. En uskalla esimerkiksi ravintoloissa syödä tuorevihanneksia ja pihvistä sanon myös, että pitää olla täysin kypsä. Raskaudesta en oo kyllä koskaan maininnut, mutta aika hienoa, että teidän tarjoilija oli noin hyvin perillä! Aina ei itsekään tajua kaikkea, mitä "väärää" annoksissa on. Mulla on nyt tullut painoa noin 3 kiloa alkuun nähden, nyt viikkoja 16+0.

    VastaaPoista
  2. Ok, varmaan tuo 2-3 kg alkuraskaudessa on ihan ok ja sitten tokassa kolmannessa vois tulla vähän enemmän...Nyt ainakin maistuu ruoka paremmin🙂

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvakirja ja muita hankintoja vauvalle

Rv 14+3