Avoimessa neuvolassa käynti

Kävin tänään avoimessa neuvolassa kuuntelemassa sikiön sydänäänet. Ensimmäisen kerran sydänäänet kuunneltiin viime viikolla, kun oli toinen raskausajan neuvolakäynti. Olin etukäteen vähän epävarma siitä, että miten hyvin sydänäänet saadaan kuuluviin 13. raskausviikolla, mutta ne kuuluivatkin jo oikein hyvin. Neuvolatäti oli nimittäin varoittanut etukäteen, että joskus voi olla vaikeaa saada sydänääniä kuuluviin varhaisilla viikoilla, ja sen takia on varmempaa tulla kuuntelemaan ne ensimmäisen kerran vasta 14. tai 15. viikoilla. Miehen aikataulujen vuoksi me varasimme sen toisen raskausajan neuvolakäynnin kuitenkin jo viime viikolle, jolloin oli rv 13. Oli ihana tunne kuulla sydänäänet ensimmäisen kerran. Ne löytyivät vieläpä helposti. Sikiön sydämen syke oli 145, mikä on ihan normaali arvo.

Tänään menin sitten avoimeen neuvolaan. Meinasin eilen pyörtyä (tai ainakin tuli tosi pyörryttävä ja heikko olo), mikä vähän mietitytti ja halusin käydä sen takia neuvolassa. Söin mielestäni eilen ihan hyvin ja säännöllisesti, mutta törmäsin kaupungilla ollessani muutamaan tuttuun ja jäin suustani kiinni. Seisottuani ja juteltuani 10 minuuttia, minulle tuli tosi heikko olo. Minusta tuntui, etten pysty seisomaan enää ollenkaan, vaan pitää päästä heti istumaan. Harkitsin jo käyväni siihen lattialle istumaan, mutta tartuin miestäni käsivarresta ja hän ymmärsi ohjata minut penkille lepäämään. En tiedä, mistä tuo heikotus johtui, mutta tänään neuvolatäti sanoi, että minulla on varmaan ollut verenpaineet tosi matalalla. Sen takia minulta mitattiin tänään verenpaineet ja hemoglobiini. Kaikki arvot on ihan ok kuitenkin nyt. Kuuntelimme myös sikiön sydänäänet. Sikiön sydämen syke oli nyt 150.

Tapasin tänään myös erään hyvän ystäväni ja kerroin hänelle raskaudestani. Nyt aika moni tietää asiasta. Oli muuten hassua, kun tapasimme eilen mieheni entisen esimiehen vaimoineen ja tämä vaimo kysyi heti meidät nähdessään, että odotammeko lasta. Raskaus ei näy vielä yhtään päällepäin, joten kysyin heti, että "mistä tiedät?". Hän sanoi kysyneensä eilen mieheltään lentokoneessa, että onkohan meille tulossa lapsi. Tosi hassua! Ajattelin myös, että aika rohkeaa kysyä tuollaista asiaa suoraan, kun en yhtään näytä siltä, että olisin raskaana. Tai ainakaan ei ole vielä tullut raskausmahaa. En tiedä sitten, onko minussa jokin raskauden hehku...heh. Olo ei ainakaan ole ollut mitenkään erityisen hehkeä viime aikoina.

Tänään olemme menossa Finlandia-talolle juhliin, joten pitää alkaa kaivelemaan vaatekaapista juhlavaatteita. Mukavaa piristystä päästä nyt vähän juhlimaan, kun ensimmäinen raskauskolmannes meni pahoinvoinnin takia niin eristäytyneenä. Toivottavasti tämä toinen kolmannes on nyt aktiivisempaa aikaa.

Kommentit

 1. Mulla tuli taannoin tollanen ihan samanlainen heikotuskohtaus. Käväisin myös neuvolassa, mutta ei se mitään vaivautunut mittaamaan tai kuuntelemaan edes vauvan sykkeitä. Ois kyllä ollut kiva, jos olisi tutkittu. Sain vain saikkua, kun oli myös ollut supistuksia. Onneksi tällä viikolla on taas varsinainen neuvola-aika, niin ne varmasti katsotaan. Voi tietenkin olla, ettei mullakaan ole arvoissa silti mitään häikkää. :)

  Aika rohkeaa kyllä tuollaista kysyä noin suoraan. Itse olisin vähän ehkä jopa saattanut loukkaantua, ellei kyseiset henkilöt ole teille sitten jotenkin muutenkin läheisiä tai tuttuja. Mielestäni nämä asiat kun ei kuulu kenellekään muulle, vaan jokainen kertoo kun on itse siihen valmis tai haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin myös googlettaa, että onko pyörryttävä olo tyypillistä raskaudelle, mutta en löytänyt aiheesta tietoa. Minusta siis tuntuu, että olisin pyörtynyt, jos olisin jatkanut seisomista. No sen tiedon löysin, että ainakin jos pyörtyy, niin sitten pitää lähteä heti sairaalaan varmistamaan, että kaikki on kunnossa. Onpa ikävää, että sinun tilannetta ei tarkistettu, kun sinulla oli heikotusta. Jos asut muuten Helsingissä, niin täällä on avoin neuvola, johon saa mennä ilman ajanvarausta kuuntelemaan sydänäänet. Eikä tarvitse mennä edes omaan neuvolaan, vaan voi mennä mihin tahansa Helsingin neuvolaan. En itse ollut kuullut tuosta mahdollisuudesta, mutta neuvolatäti kertoi siitä minulle. Minulla ei ole kotidoppleria, joten saatan mennä vielä jossain vaiheessa kuuntelemaan sydänäänet uudestaan.

   Minustakin on epäsopivaa kysellä suoraan toisten ihmisten mahdollisesta raskaudesta. Yritin miettiä, että onko kyseessä kulttuuriero, kun hän on englantilainen rouva, mutta ei taida johtua siitä, vaan enemmänkin hänen suorasukaisuudestaan. Itse olen tosi varovainen, enkä koskaan ota ensimmäisenä puheeksi toisen ihmisen mahdollista raskautta. Odotan siis aina, että raskaana oleva itse kertoo asiasta. Ihmisillä voi painokin vaihdella monista syistä, joten vaikka jollain olisi ihan raskausmahan näköinen maha, niin se voi olla jotain muuta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raskausajan ruokavalio ja ravintolassa käynti

Vauvakirja ja muita hankintoja vauvalle

Rv 14+3